CUM SA TRANSFORMI O IDEE INTR-UN BUNSINESS

Nu iti fie frica sa vorbesti despre ideea ta de afaceri!

Multor oameni le este teama ca prietenii sau cunoscutii cu care vorbesc despre ideile lor de business, le vor fura aceste concepte. Acest lucru se inampla extrem de frecvent, deoarece majoritatea celor cere au o idee, nu dispun de resursele necesare pentru a le implementa sau pentru a le proteja de furt.

Foarte multi tineri antreprenori aspiranti nici nu au experienta necesara ca sa stie ce unelte legale au la dispozitie pentru a putea sa se asigure de corectitudine in parteneriatele pe care incearca sa le puna in scena.

Daca ideea este foarte simplu de implementat, de catre mai oricine, atunci ar trebui sa consideram ca ea nu este atat de valoroasa de la inceput, si probabil ca alocarea resurselor in acel sens ar fi o pierdere, caci piata este necrutatoare cu cei nepregatiti.

Daca ideea este insa suficient de complexa incat munca echipei tale sa constituie o valoare adevarata, tot exista multe bariere, puse in calea intrarii noii firme in acea industrie, dar sansele de reusita cresc.

Insa daca stai sa acumulezi cunostintele necesare si studiezi suficient contextul in care vrei sa introduci ideea ta si mai stii si cum sa te protejezi de furt sau copie, este chiar recomandat sa vorbesti despre activitatile tale, pentru a le valida si testa viabilitatea in lumea reala.

Desigur, nu trebuie sa te apuci sa vorbesti cu oricine despre planurile tale, insa este foarte important sa gasesti totusi persoanele potrivite (si de incredere) cu care sa te sfatuiesti si eventual sa te parteneriezi. Nu te grabi!

Iata cateva aspecte care te pot salva de la esec:

1. O idee buna este un lucru nemaipomenit!
Este ca si cum brusc ai aprinde o lumina intr-o camera intunecata.
Ideea initiala poate sa atraga dupa sine si alte idei conexe si uite asa, alegand sa urmezi aceasta cale, si prin cercetarea atenta a posibilitatilor, poti sa construiesti un model de business care sa transforme o idee intr-o sursa de venituri.

Un business plan consistent, dar suficient de agil si adaptabil, te pazeste de multe surprize in perioada critica de inceput a afacerii tale. Desi poti folosi un sablon pentru realizarea acestuia, e important ca in acest document sa se regaseasca toate aspectele care vor afecta afacerea, si care sunt solutiile tale la aceste provocari.

Plecand de la o simpla analiza SWOT, care stabileste unde sunt punctele tale forte si care sunt cele mai mari amenintari, poti sa iti faci o idee foarte clara (onesta) despre sansele pe care le ai si care sunt riscurile la care te inhami. E mult mai de dorit sa esuezi pe hartie decat dupa ce ai investit deja in firma!

2. Nu rata feresatra de oportunitate a fiecarei decizii pe care o iei!
Exista un fenomen periculos pentru orice afacere, mai ales una la inceput de drum: Specialistii ii spun “Analysis Paralysis” (paraliza prin analiza). Cu alte cuvinte, cu cat analizezi ceva mai mult cu atat iti este mai greu sa iei o decizie, deoarece mereu gasesti noi obstacole sau provocari, care te abat de la cursul tau initial.

Fenomenul este foarte des intalnit, pentru ca este asociat cu entuziasmul unei idei noi si atragatoare, dar poate duce la esecul initiativei. Pentru a combate paralizia de analiza, trebuie sa gasesti un balans intre rigoarea analizei pe subiectul dat si timpul pe care il ai la dispozitie sa iei o decizie. Multe startup-uri lucreaza pe modele agile de management, care le permit sa atinga teluri mici si dese.

Planifica proiectul de asa natura incat sa il imparti in bucati mici, usor de gestionat, unde sa ai teremene limita scurte pentru a ajunge la urmatorul rezultat.
Nu face asta in cap, ci lucreaza profi intr-un document de gestiune a priectului tau!

Nu vei putea niciodata sa elimini toate riscurile, deci nu amana inceputul afacerii pana gasesti acesa situatie ideala, caci ea nu exista! Unele riscuri sunt evidente, altele nu, dar pentru cele previzibile, poti aplica tehnici de limitare sau inlaturare ale riscurilor, pentru a le micsora, accepta sau elimina din calea ta.

Retine ca business-ul trebuie sa rezolve o nevoie reala a viitorilor tai clienti. Aceasta e singura si cea mai importanta valoare a unei companii.

3. Apuca-te de treaba doar dupa ce ai un plan!

Orice vei face fara analiza si testare are sanse mici de reusita. Oricat de norocos sau destept crezi ca esti, sansele sa dai lovitura sunt minuscule, daca nu ti-ai validat ideile.
Daca vrei sa lansezi un produs nou, sa inovezi pe ideia unia deja existent, este aceeasi poveste.

Trebuie sa stii ca din ce in ce mai mult, business-ul se bazeaza pe reputatie (care se castiga extrem de greu si in timp indelungat), asa ca nu iti poti permite sa mergi in piata cu o idee doar pe jumatate valida. Altfel, cei care acum isi iau din timp ca sa te asculte, vor fugii de tine data viitoare.

Poti pierde o gramada de bani, timp si relatii facand astfel de greseli de novice.

4. Inarmeaza-te cu rabdare!
Sa ai succes cu afacerea ta noua nu este o chestiune simpla sau rapida. Intelege ca operezi in incertitudine cam cu tot ce faci, de aceea, in calitate de fondator, esti personificarea acelei idei.

Estimatele tale, mai ales cele financiare, daca nu sunt bazate pe realitati, sunt motivul principal pentru esecul startup-urilor (cu sau fara investitori!). Banii nu sunt insa singura provocare!

Tine minte ca business plan-ul tau nu este batut in cuie. Trebuie sa fie felxibil si sa contina mai multe scenarii (plan A,B,C etc.)
E un document care trebuie sa se modifice in mers, pentru a reflecta mereu realitatea.

Investitorii si clientii vor intelege schimbarile pe care le faci, daca sunt comunicate, explicate si gestionate credibil.

5. Ideea care va schimba lumea!
Cand ai o idee revolutionara, opreste-te putin sa te orientezi! S-ar putea sa te fi indragostit de ea si dupa cum stii, “dragostea e oarba”.

E absolut normal sa fi entuziasmat cand crezi ca faci ceva ce nu a mai fost facut pana acum.
Dar e posibil sa existe o un motiv bun pentru care nu face nimeni ce vrei tu sa faci. Cauta-l! Intreaba-te de ce nu s-au gandit altii, mai destepti, mai bogati, mai conectati, sa faca lucrul asta pana acum.

Vei descoperi ca deja exista companii consacrate care se ocupa de acel domeniu sau ca este pur si simplu imposibil (momentan) din cauza limitarilor legale sau tehnologice din prezent.

Impritant este sa ai un raspuns concret la aceasta intrebare, care sa iti insoteasca solutia!

6. Ideea geniala care nu s-a dus nicaieri
Pasiunea moare cand dai de greu, si atunci trebuie sa iei o decizie dificila: “go on/no go”. Mergi mai departe sau te opresti?

Daca in ciuda dificultatilor, ai gasit solutii care sa te convinga ca ideea ta e in continuare „super” (cifrele arata asta), inseamna ca poti si merita sa o salvezi. Altfel, daca ai ajuns sa suferi, esti in impas si nu vezi solutii, nu e o idee buna sa continui, in speranta ca se vor intampla miracole. Ceva trebuie sa se schimbe, si de obicei sunt chestiuni ce tine de ideea initiala, de fundatie.

Iti trebuie determinare si motivatie care nu seaca pe parcurs!

Vorbeste cu experti si specialisti pe subiectele unde ai probleme, consulta-te cu oameni care au abilitati pe care tu nu le ai (potrivite in proiect), si care te pot ajuta.
O parere obiectiva, din exterior poate sa faca minuni. E un joc de anduranta iar la final, raman in picioare doar antreprenorii capabili. Selectia naturala in actiune!

Tu ce crezi ca ar mai fi de adaugat la lista asta? Cum duci o idee la succes pe piata?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.