BUSINESS-UL E UN MARATON, NU UN SPRINT

Desi poate sa para ca unele companii (in general de tech) reusesc sa “ridice” zeci de milioane de dolari aruncand in piata un produs simplu, parca facut intr-o seara, defapt in spatele unei aplicatii de succes se afla o planificare riguroasa, disciplina si eforturile concentrate ale unei echipe competente si resurse destul de importante, investite de catre fondatori.

Sa pornesti si sa conduci o afacere inseamna sa iti dedici timpul, banii si nervii pentru o viziune, si sa faci progrese incrementale si sustinute in fiecare zi, saptamana, trimestru etc.

„E riscant, dar nimeni nu a castigat un meci important stand pe canapea!”

Sa dai cate un „tun” mic nu e asa greu insa aici e vorba de termenul lung.
Poti sa scoti iepuri din palarie in continuu? Daca da, atunci asta e modelul tau de succes si probabil ca esti un maestru al „guerillei” insa pentru restul, munca sustinuta si increderea in propriile forte, acestea sunt cheia.

Ca sa construim un business de durata, iata cateva lucururi care trebuie sa faca parte din antrenamentul zilnic:

1. Incalzirea
„Competitiile se castiga transpirand, de catre oameni pregatiti.”

Pune pe foaie orice idee ai si exerseaz-o atat mental cat si prin mici teste A/B. ( 2 sau mai multe variante pe care le incerci pe un esantion de oameni).
Incepe de sus in jos, studiind piata in care vrei sa intrii, competitia existenta, posibilii clienti si care e implicarea ta personala, pentru ca  asteptarile tale de la proiect sa fie cat mai realiste.

Fa-ti un plan de bataie cu pasi cat mai mici (stories; milestones etc.) Este foarte util sa intrii in asemenea detalii, in aceasta faza de planificare a proiectului, incat sa ai un nivel ridicat de agilitate si control asupra desfasurarii lui.
Paza buna, trece primejdia rea!

2. Echipa de suport
„Nu e adevarat ca iti trebuie un partener! Dar nici nu poti face totul singur.”

Asigura-te ca diversele roluri pe care le presupune organizatia ta sunt jucate eficient de oamenii cei mai buni pe care ii poti gasi (si plati).
Nu te grabi sa angajezi o turma de oameni pana nu e clar ca ai nevoie de ei, iar daca ai deja cativa colegi, nu uita ca nimeni nu e de neinlocuit. E un start-up!

Asadar, daca cineva nu se potriveste cu viziunea ta de fondator, si nu contribuie constructiv la conturarea afacerrii, scapa de acea persoana. Ai nevoie de armonie si cooperare intr-o echipa care trage in aceeasi directie.
E bine sa ai cu cine sa discuti regulat despre mersul planului si nimic nu e mai productiv decat o sedinta in care toti participantii sunt “owners” pe bucata lor de proiect. Doi oameni care se fac responsabili de acelasi lucru, sunt deja prea multi.
Echipa intreaga trece peste obstacole, daca jucatorii isi aduc individual aportul!

3. „Concentreaza-te pe etapa, nu pe finish!”
Sau mai bine zis: milestone vs. marele exit.


Ai nevoie de o minte rezilienta in business. Pe traseu apar obstacole, critica, greseli si drame carora trebuie sa poti sa le faci fata cu calm si intelepciune.
De aceea e bine sa faci pasi mici dar fermi si sa ii duci la final, pentru a evalua si face mici corectii.

E important si sa sarbatoresti fiecare mica victorie ca si cand ai castigat la Wimbledon.

„Razboaiele se castiga daca esti victorios in luptele mici.”
Poti face un jurnal de companie in care sa iti notezi progresul tau si al echipei, pentru a masura efortul pe care il depuneti vs. rezultatele pe care le asteptati..
Iar daca un pas nu a reusit, te intorci inapoi doar o “patratica”, si nu la start.

4. Disciplina
„Tine-te de plan si ai grija de tine!”

Afacerea ta cat si echipa au nevoie sa fi sanatos si apt. Asa ca nu iti neglija sanatatea si renunta urgent la activitatile care te fac sa pierzi timp, bani sau te tin din treaba.
Mananca sanatos, antreaneaza-te fizic, dormi cat trebuie si imparte-ti timpul de munca/relaxare foarte atent si riguros.

5. Rezistenta
„Pentru a merge inainte ai nevoie de dorinta si entuziasm!”

Nu pierde telul din vedere. Trebuie sa mai ai si chef, si dupa cum probabil stii, cafeaua isi pierde din efect intr-un timp scurt.


Trebuie sa fi proactiv, sa initiezi TU treaba si echipa te va urma.
Nu procrastina, pentru ca in joc e “cupa” si ai nevoie de tot antrenamentul si pregatirea posibila.

6. Adapteaza-ti jocul
„Sa fi pregatit inseamna sa nu te ia nimic prin surprindere!”

Desigur ca uneori apar lucruri care te dezechilibreaza putin, insa exact acolo se vede pregatirea.
Nu ti-o „lua in cap” daca ai reusit sa castigi cateva meciuri. Ramai umil si atent in permanenta.

Nu uita sa te bucuri de fiecare moment in calatoria aceasta catre victorie ,pentru ca doar asa vei putea sa o atingi.

BUSINESS-UL E UN MARATON, NU UN SPRINT – bogdanrusu.com