SA FACI CEEA CE POTI, FOLOSIND CEEA CE AI

„Sa faci ceea ce poti, folosind ceea ce ai” – bogdanrusu.com (Imagine: Ivan Bertolazzi)

Sunt multi oameni in jurul meu care spun ca ar vrea sa inceapa o afacere, insa nu stiu ce anume vor sa faca. Raspunsul la o asemenea dilema nu este deloc usor de aflat de la altii.

Asta pentru ca primesti deseori raspunsuri plate si fara substanta, de genul: „fa ce-ti place!”.

In spatele acestui concept insa se ascund o serie de capcane:

1. Poate ca nu iti „place” nimic.
E greu de crezut ca exista persoane carora sa nu le placa sa faca ceva, in viata asta. Probabil ca in loc sa spui ca nu iti place nimic, ar trebui sa accepti ca nu stii ce anume din lucuruile pe care le-ai facut, intr-o forma sau alta, te atrage suficient de tare incat sa dezvolti o activitate din asta.

De regula lucurile care ne plac rereori depasesc stadiul de hobby, insa si hobby-urile au un rol foarte important in viata si personalitatea noastra.

Un hobby la cere suntem talentati si de care suntem interesati cu adevarat, este o oportunitate de a cerceta si a aprofunda un domeniu, care la randul sau, se babzeaza pe o multime de specializari si specialisti.

Astfel ca, poti vedea oameni pasionati de muzica, in roluri de organizator de evenimente, sau pe cei pasionati de sporturi extreme, lucrand ca ghid turistic s.a.m.d.

Important este sa fii aproape de subiectele care te pasioneaza, si sa nu renunti doar pentru ca descoperi ca ai de munca mult mai mult decat credeai, atunci cand nu stiai nimic despre activitatea aleasa.

2. Stii ce-ti place dar nu stii cum sa incepi.
Daca ai identificat un domeniu in care vrei sa te lansezi, ia-ti timp si documenteaza-te.

Afla cine sunt jucatorii din piata aceea si cauta sa te inspiri de la oamenii care deja activieaza cu succes in domaniul ales de tine. Vei descoperi ca sunt deja mai multi competitori in piata, si daca te uiti cu mare atentie la fiecare in parte, vei sesiza si care sunt diferentele dintre ei, sau „cum sunt pozitionati”.

Acum poti sa incepi sa te gandesti la nuante, la segmente de piata si mai ales, la ce anume vrei tu sa faci diferit.

Vorbeste deschis cu cineva care are experienta in domeniu si vei afla lucruri uimitoare despre business-ul respectiv, vorbeste cu clientii lor si vezi ce nemultumiri au. Acum ai o idee despre ce ai de realizat si poti incepe prin a scrie un business plan, sau chiar prin a-ti face ucenicia in cadrul unei initiative deja matura.

3. Vrei sa intrii intr-un domeniu cu care „nu ai nici o tangenta”.
Mai bine analizeaza care sunt domeniile despre care ai totusi niste cunostiinte sau stii pe cineva care te poate initia si sfatui.

E posibil sa observi ca exista un motiv foarte bun pentru care nu ai avut legatura cu domeniul respectiv pana acum (poate ca nu ti se potriveste).

In acest sens, analizeaza-te ca persoana si ca profesionist, si identifica punctele tale tari si mai ales pe cele slabe. Fii sincercu insuti, pentru ca ca nu esti obligat sa arati nimenui rezultatele, daca nu vrei sa faci asta.

Toti oamenii au relatii si cunostinte, insa putini sunt cei care stiu sa le si angreneze, pentru a-si face loc in societate. Asta pentru ca nu ofera valoare celeilalte parti, atunci cand cer ceva pentru ei insisi.

Cateva sfaturi de final:

Deschide o afacere pentru ca vrei sa faci ceva mai bine, sau mai repede, sau mai ieftin. Nu o face pentru ca e la moda sau pentru ca ai niste bani in plus (pentru ca in scurt timp nu ii vei mai avea)

Uita-te in jurul tau sa vezi ce vor oamenii, afla intai cine esti tu si ce poti face singur sau cu persoane pe care le cunosti sau cu care te completezi deja.

Nu spera sa te ajute necunoscutii, sau cel putin nu gratis, si oricum fara elan si entuziasm.

Nu crede ca lumea va fi data pe spate de ideea ta si ca iti va finanta proiectul oricat de bun ar fi. Ramai realist, calm si rational, pentru ca in afaceri rareori se ofera o a doua sansa.

Nu lua un credit inainte sa ai un prototip functional si cel putin cateva promisiuni ca cineva va cumpara ce vinzi tu. Investeste ce ai deja, pentru a dovedi scalabilitatea proiectului.

Nu uita sa gasesti (cel putin) un model de generare de venituri, pentru ca daca nu faci bani, nu poti sa ramai in business.

O afacere se construieste ca si o casa, asa ca incepe cu fundatia.
Tu esti fundatia!

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.