CE SE INAMPLA ATUNCI CAND INTRI INTR-O CAMERA?

Oriunde te-ai afla, trebuie sa stii ca lumea te priveste, iar daca vrei sa ai succes, trebuie sa inveti sa iti placa asta. E important sa pleci mereu de la premiza ca lumea se uita la tine cu dorinta de a te cunoaste si de a intra in vorba cu tine. Ca si majoritatea lucrurilor in viata, si felul in care te prezinti si esti perceput se poate exersa si imbunatati.

Tu stii cel mai bine cine esti, ce poti face si cum vrei sa fi privit.

Iata cateva sfaturi despre cum atitudinea, poate sa te ajute sa faci o impresie de durata:

1. Priveste si asculta

Atunci cand intrii intr-o camera, nu te grabi sa te bagi in vorba imediat ci studiaza putin locul unde te aflii, cine este deja acolo, cum se comporta si stabileste-ti obiectivele.

Daca esti la un eveniment social sau profesional si cauti sa te promovezi, este indicat sa faci asta cu tact, si doar in momentul in care audienta este pregatita sa te asculte. Prin coversatie si atitudine, poti sa ii faci sa vrea sa afle mai multe despre tine.

Foarte multi oameni merg la astfel de intalniri doar ca sa arunce cu carti de vizita, in stanga si in dreapta, dar acestea ajung foarte des la gunoi sau uitate prin sertare dupa eveniment. Este inutil si risipitor sa faci asa ceva. In schimb, arata ca te respecti si cauta sa intrii in vorba doar cu persoanele cu care chiar ai ceva de vorbit.

Calitatea interactiunilor tale este mult mai importanta decat cantitatea de carti de vizita pe care le imparti. Alege-ti bine persoanele si introdu-te in discutie.

Lumea e acolo pentru networking, asa ca foloseste din plin oportunitatea de a cunoaste oameni noi, sa afli despre ei si abia apoi sa le povestesti si tu ceva despre tine si ceea ce reprezinti.

2. O conexiune noua in dar

Daca cineva se apropie de tine, ofera-i sansa sa iti prezinte ceea ce are de spus, iar daca iti ofera cartea de vizita, primeste-o cu recunostinta, studiaz-o si rosteste numele persoanei. Oamenii se simt cel mai bine cand cineva le rosteste numele.

Ofera inapoi o carte de vizita, si asigura-te ca o inmanezi cu orientarea catre interlocutorul tau. Prezinta cartea cu doua maini, cu mandrie, ca pe un cadou.

Priveste reactia celui care o primeste, fiindca iti va spune mult mai multe despre acest om decat povestea sa de mai inainte.

Trebuie sa te respecti pe tine insuti, si sa ii respecti pe cei din jur, cu caldura, incredere de sine si fara a fi arogant sau egoist.

3. Nu iti fie teama sa intrii in cercul altora

Atunci cand observi mai multe persoane care discuta, si ai stabilit ca doresti sa te introduci si tu in acel cerc, gaseste un moment in care sa faci exact acest lucru, fara teama sau jena. Evenimentele de socializare au acest scop de a stabili noi contacte si legaturi intre persoane cu interese comune. Foarte rar se intampla ca cineva sa discute un subiect confidential in asa un cadru.

Decat sa incerci sa gasesti o replica inteligenta sau o gluma cu care sa ii intrerupi, este mai indicat sa dai dovada de politete si de onestitate. Cere-ti scuze pentru ca intrerupi disutia si cere permisiunea grupului de te alatura. Vei observa rapid (dupa limbajul trupului acestora) daca oamenii sunt interesati sau nu sa afle despre tine.

In general, in aceste situatii, cercul se va mari automat, si lumea iti va face loc si tie printre ei. Fii curios, pune intrebari si arata ca esti incantat sa te afli acolo cu ei, vorbeste si tu cand esti intrebat sau daca ai ceva bun de adaugat, dar nu acapara toata discutia.

4. Lauda de sine nu miroase a bine

Uneori la intalnirile de oameni cu interese similare, se vor prezenta persoane care doresc doar sa (se) vanda. E bine sa nu fii unul dintre acestia, cei care cu disperare si chiar dispret, vorbesc peste toata lumea, nu se mai opresc din a se comporta fara mainere, sunt aroganti si fara respect. Sunt peste tot astfel de persoane, in general cei fara prea multa experienta.

Tu vei fi diferit, iar lumea va observa asta din atitudinea ta, fara sa faci altceva.

Decat sa te lauzi, mai bine pune intrebari si astfel aflii cu ce se ocupa, cine sunt si ce povesti au. Tine minte ca toti oamenii se simt bine atunci cand sunt ascultati iar pentru tine asta e sansa sa aflii cum si daca va puteti conecta pentru viitor.

Vei observa ca atunci cand esti un insuti cel care stabileste pasul discutiei, vei primi inapoi mult mai multe informatii si interes de la interlocutori, atunci cand este randul tau sa vorbesti despre tine.

5. Fii eficient cu timpul tau si cu al celorlalti

Enorm de multi oameni fac schimb de contacte la o intalnire dar extrem de putini se mai converseaza vreodata post-eveniment. Tot ei i sunt si cei pe care ii auzi spunand ca este inutil sa mergi la astfel de evenimente, ca nu se poate face treaba acolo sau ca sunt numai vanzatori care participa etc.

Defapt aceste persoane nu stiu cum sa se foloseasca de oportunitatie pe care un eveniment le pune la dispozitia celor care participa. Sunt probabil acolo pentru a lua o pauza de la birou, sunt mai interesati de mancarea si bautura care se serveste, sau doar barfesc despre alti invitati, uitand pentru ce au venit.

Tu insa esti diferit, stii pe cine cauti, stii ce vrei sa faci, esti atent la tine insuti si la cei din jur si iti urmaresti obiectivele pentru care ai venit acolo. Daca le-ai atins, nu mai zabovi prea mult timp la acel eveniment. Timpul tau este foarte important, si nu ai timp de stat pe holuri fara scop.

In business este foarte recomandat sa trimiti un mesaj de followup catre fiecare persoana pe care ai gasit-o intresanta si cu care te-ai conversat.

Poti spune ceva foarte simplu dar eficace, de genul „Ne-am cunoscut la eventul X. Mi-a placut sa stam de vorba si sper ca putem sa reluam discutia in curand”.

Zambeste, stai drept, fii relaxat si bine-dispus. Acum esti gata sa faci networking cu rezultate!

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.