In orice domeniu, comunicarea are un rol extrem de important! Comunici atat in interiorul firmei, cu echipa ta, cu subalterni si superiori, cat si in exteriorul ei, cu clienti, prospecti, parteneri sau chiar prietenii si cunoscutii tai.
Este la fel de important sa realizezi ca o comunicare defectuoasa sau nesincera, este un dezastru pentru toata lumea mentionata mai sus, in special pentru tine, intrucat reputatia se castiga greu si se poate pierde imediat.
Asa cum iti spuneam si in alt articol, lumea te priveste, iar tu trebuie sa ai o poveste buna de spus in fiecare context, si sa fii pregatit sa o livrezi exact atunci cand ai atentia asupra ta.
Atentie insa, povestea o spui cu tot corpul!
Iata cateva dintre cele mai simple gesturi care te tradeaza atunci cand comunici, gesturi pe care sa le observi atat la tine (si sa le controlezi costient) cat si la interlocutorii tai (si sa le interpretezi corect):
1. Stragerea mainii sau salutul
Daca nu stii sa “dai noroc”, te-ai descalificat inca dinainte sa incepi sa vorbesti. Fie ca strangi prea tare mana partenerului de discutie, adica arati ca vrei sa il domini, sau strangi prea putin, adica te pozitionezi ca fiind submisiv sau dezinteresat, gestul tau va fi receptionat intr-un sens cat se poate de negativ.
E intelept sa cauti mereu calea de mijloc, astfel incat sa-ti lasi loc pentru analiza si interpretari ulterioare. Fii ferm in miscari, sigur pe ceea ce faci si increzator in propria valoare, dar nu ii strivii mana omului sau nu il forta sa dea mana cu tine, daca aceasta forma de salut nu ii este confortabila.
In timpul pandemiei, stragerile de mana au fost inlocuite cu multe alte gesturi de salut, care uneori pot produce situatii amuzante. Desi nu avem inca o regula clara despre cum sa ne salutam in aceasta perioada, e important de stiut ca exista trasaturi comune acceptate intre culturile diferite din care provin oamenii.
Astfel ca, poti sa te saluti cu cineva cu o mana pe inima, sa iti apropii palmele, sa te inclini, sau sa apleci putin capul, si astfel vei comunica ca esti bucuros si recunoscator sa te aflii in preajma acelei persoane, indiferent daca dai sa nu mana cu ea.
Am vazut persoane care bat pumnul, isi ating coatele sau chiar talpile. Aceste forme de salut sunt insa de evitat la persoanele cu care nu suntem apropiati.
Dupa cum stii, prima impresia conteaza, si nu ai decat o singura sansa sa lasi o prima impresie de neuitat.
2. Privitul in ochi, cand trebuie si cat trebuie
Daca nu te uiti in ochii omului cu care vorbesti, vei fi perceput ca si un tip care nu are stima de sine, nesigur sau care nu se simte bine in acea conversatie sau ca abia astepti sa scapi de acolo. Asta nu place nimenui si mai ales, nu vinde!
Orice interes din partea interlocurorului tau pentru ceea ce ai de spus se bazeaza pe raportul sau relatia de incredere, care apare din gasirea numitorilor comuni pe care 2 oameni ii impartasesc.
Cu cat suntem mai siguri pe noi, lucurile pe care le spunem sunt percepute ca fiind mai adevarate, valoroase si interesante.
La fel ca si in cazul strangerii de mana, nu este indicat sa privim in ochi persoanele mai mult timp decat este nevoie, intrucat acest lucru poate sa fie foarte deranjant sau chiar considerat agresiv.
In general, privirea ta trebuie sa fie calda si insotita de zambet, dar sa si comunice interes real pentru acea conversatie.
3. Postura ta e cartea de vizita
Auzim mereu cat este de important sa stam drepti. Asta e si mai adevarat daca suntem nevoit sa stam foarte mult timp pe scaun atunci cand lucram, si ne deformam postrura.
Nu e nimic pe lumea asta care sa transmita mai multa “delasare” decat sa stai cocosat, cu umerii adunati si cu capul lasat.
Acesta este un mesaj pe care nu doresti sa il transmiti atunci cand te intalnesti cu cineva cu care doresti sa stabilesti o relatie de afaceri sau personala!
Exercitiile fizice pentru intarirea musculaturii spatelui sunt foarte utile, deoarece astfel iti poti asigura o postura care nu doar sa comunice ca esti o persoana serioasa si demna, dar poate chiar sa iti imunatateasca sanatatea pe termen lung. Personal, imi place sa lucrez spatele si umerii, cu greutati moderate, cu repetari multe si controlate. Recomand si inotul de 2-3 ori pe saptamana pentru a imbunatati postura. Poate sa faca minuni!
Stai departe de hamuri si alte unelte minune, pentru ca acestea, daca nu sunt recomandate de catre un medic, iti pot provoca mai mult rau decat bine.
Atunci cand esti intr-un context de business sau social, arata ca te respecti, ca esti stapan pe corpul tau si ca te poti controla emotional, adoptand o postura care sa te avantajeze. Stai drept, cu capul ridicat, insa nu exagera, ca sa poti transmite mesajul echilibrat de care vorbeam mai sus.
4. Volumul vocii si tonul tau
Unii oameni vorbesc extrem de tare. Alti oameni vorbesc atat de incet, incat te chinui sa ii intelegi.
Nu urla atunci cand stai aproape de cineva si aveti o conversatie, pentru ca in loc sa te asculte, nu o sa stie cum sa te faca sa taci odata, sau sa plece de langa tine. Pe de alta parte, nici nu vorbi prea incet pentru ca nu te va mai auzi nimeni.
Pe langa ajustarea volumului la conditiile in care porti o conversatie, ai grija ca tonul tau sa ramana cald si atragator.
Vorbeste la un volum adecvat, pe un ton adecvat discutiei si contextului in care te afli, rosteste cuvintele raspicat si pana la capat, ca sa te faci auzit, inteles si placut.
As adauga aici si viteza cu care vorbesti, deoarece am intalnit persoane care au un debit verbal urias, care incearca sa rosteasca mult mai multe cuvinte pe minut decat am fost capabil sa pricep. La fel ca si mai sus, opusul este tot problematic, fiindca te poti inatlni cu persoane care pur si simplu se plictisesc sa te asculte, daca esti o persoana care vorbeste prea rar.
5. Zambetul tau este magic
Atunci cand zambim, lumea din jur devine atenta, se simte confortabil in preajma noastra si vor sa se converseze cu noi.
Cand zambesti transmiti incredere si interlocutorul tau se simte atras sa afle mai multe despre tine.
Zambetul trebuie sa fie sincer, rezervat si natural, pentru a avea acest efect.
Daca esti prea serios, trist sau plictisit, interlocutorul care ti-a acordat atentie iti preia starea si devine neconfortabil. Acesta va intelege ca, desi pari sa stii despre ce vorbesti, nu esti un om care sa il stimuleze in mod pozitiv, si nu va dori sa continue sa stea de vorba cu tine.
Vanzarea tine foarte mult de stabilirea unuitnanumit echilibru intre valoarea ta profesionala demonstrata, si calitatile tale capersonala.
Nu zambi fals! Se va vedea imediat, si vei fi catalogat ca fiind nesincer, amenintator sau un escroc.
6. Mainile si picioparele te tradeaza
Ce sa (nu) faci cu mainile atunci cand esti la o intalnire sau un eveniment?
Asa cum spuneam si in cazul posturii, este foarte important sa ne putem controla tot corpul. Daca suntem constienti de aceste lucuri, putem sa reusim sa completam cele spuse si cu o imagine care valideaza si intareste comunicarea noastra verbala.
Daca stai cu mainile in buzunar, poti sa fi interpretat ca si cand ai ceva de ascuns, sau ca nu te simti bine in acel context. Mainile in buzunar iti aduc si umerii in fata, scot abdomenul la inaintare si incovoieaza coloana vertebrala. O astfel de pozitie comunica fie ca esti plictisit, fie ca nu iti gasesti locul.
Unele persoane adopta o pozitie cu mainile incrucisate atunci cand discuta. Desi nu este o regula, aceasta pozitie poate sa comunice dezacord, reticenta si sa transmita ca esti defensiv sau foarte incapatanat. Mai mult, aceasta pozitie nu avantajeaza nici postura, si nici tinuta ta, intrucat indoaie curoiala hainelor in mod inestetic.
Incearca sa gesticulezi cu mainile putin si la obiect, doar cat este nevoie pentru a transmite ideile tale mai departe.
Daca vorbim despre picioare, aici se tine cont de spatiul dintre ele, pentru postura, si de orientarea varfurilor talpilor. Daca acestea din urma nu se orienteaza catre interloctori, semnaleaza ca doresti sa te extragi din discutie si ca nu esti defapt interesat de discutie.
In final, recomand sa se acorde o atentie deosebita si topaielii de pe un picior pe altul, sau miscarea continua in discutii sau pe scena. Acestea pot sa provoace confuzie si distrag atentia de a mesajul comunicarii tale.
7. Telefonul mobil
Daca iti suna telefonul intr-o intalnire, nu e o tragedie!
Iti ceri scuze perosanelor cu care stai de vorba si inchizi apelul, daca nu este ceva urgent. Cel mai potrivit (pentru toate partile) este sa raspunzi cu un mesaj pre-setat de tipul “Revin eu cu un apel”. Este in regula sa prioritizezi ceea ce faci in acel moment si sa nu tresari imediat caum esti apelat.
Insa telefoanele noastre fac mult mai mult decat sa receptioneze apeluri. Avem atatea apps care ne cersesc atentia in mod constant. E cel mai indicat sa nu stai pe internet sau social media mai mult decat ai nevoie, si in nici un caz sa nu faci asta in timp ce un om vorbeste cu tine. Este nepoliticos sa te joci cu telefonul in timpul unei intalniri.
Daca ti se intampla si tie asta uneori din partea altora, opreste-te din vorbit pana ai din nou atentia intreaga a interlocutorului, si nu continua sa zici nimic pana nu esti sigur ca a inteles de ce ai facut pauza.
Concentreaza-te sa obti din orice intalnire rezultatul maxim pe care il cauti, sau (cel putin) sa faci progrese in a realiza vanzarea, sau sa duci conversatia mai departe in viitor.
Tu ce experiente ai cu limbajul non-verbal? Ce trucuri folosesti pentru a comunica mai eficient?