STII SA SPUI „NU”? DESPRE CUM SA IMPUI LIMITE

Ai o senzatie placuta atunci cand esti indispensabil, cand ti se cere ajutorul si esti implicat in multe proiecte. Dar stii si cum sa spui „Nu”, fara sa deranjezi, sau accepti tot ce vine catre tine, in incercarea de a multumi pe toata lumea?

SENTIMENTUL DE IMPORTANTA

Fiecare dintre noi doreste sa simta ca este apreciat pentru contributia pe care o poate aduce la diversele proiecte din companie, din echipa sau chiar de acasa. Ce bine te simti cand stii ca tu esti cel pe care se bazeaza toti cei din jur pentru a gasi solutii la toate problemele care apar.

Primesti multumiri, aprecieri, acolade si zambete, iar asta te face sa simti ca esti cu adevarat valoros!

Este foarte util pentru reputatia ta sa fii cunoscut ca o persoana care este gata sa ajute, dar daca nu stii cum sa impui limite corect, poti face mai mult rau decat bine, tuturor.

POPULARITATE VS. REZULTATE

Atunci cand raspunzi cu „Da” la o solicitare de ajutor, primesti o recompensa chimica imediata in creier, iar aspiratiile tale subconstiente (de a fi acceptat si placut de cei din jur) se valideaza. Acum urmeaza partea grea, deoarece trebuie sa si rezolvi chestiunea pe care ai acceptat-o fara sa clipesti.

Multora le este teama sa refuze o solicitare din partea colegilor sau a superiorilor lor, intrucat se concentreaza pe emotia negativa (de termen scurt) pe care o provoaca refuzul, fara sa tina cont de realitatea volumului de munca pe care il au deja, sau chiar a competentei proprii in acea problema.

E drept ca exista si avantaje sa lucrezila ceva nou, care te stimuleaza si din care te dezvolti, dar asta numai atunci cand ai suficienta „latime de banda” sa duci la final chestiunea in cauza.

REFUZUL ARGUMENTAT CRESTE STIMA DE SINE

Balansul delicat intre a-ti face treaba si a-i ajuta si pe ceilalti se invata in timp, si de aceea incurajez pe toata lumea sa aiba o atitudine dischisa catre colaborare. Mereu.

Daca stii cum sa iti controlezi calendarul, si ai dobandit abilitatea de a planifica si gestiona timpul tau cat mai eficient, poti sa analizezi mult mai usor daca poti, intr-adevar, sa mai ajuti si pe alticineva.

Riscurile cele mai frecvente care apar odata cu acceptarea de sarcini in mod haotic sau necugetat sunt: amanarea propriilor responsabilitati pentru a lucra la altele, poate nu atat de importante, si intarzierea rezultatelor pentru cei care se bazeaza pe tine, sau chiar livrarea unei munci de caliate slaba.

Ambele situatii dauneaza atat reputatiei, pe care erai dornic sa o cresti, dar te si pun in situatia de a trebui sa iti ceri scuze sau sa dai explicatii.

AGLOMERARE IN LOC DE DELEGARE

Este la fel de intalnit fenomenul in care un team-leader face munca colegilor sai, fie pentru ca doreste sa prezinte „mai sus” rezultate bune, dar mai ales, pentru ca, defapt, are lacune severe de leadership sau are o experienta precara de management.

Daca cei din echipa nu livreaza asa cum ar trebui, ultimul lucru pe care ar trebui sa il faca managerul este sa faca treaba in locul acestora! Management-ul se invata prin experienta, mentorat si cursuri de dezvoltare profesionala acreditate.

Ascendis este cea mai mare companie de training si consultanta in domeniul dezvoltarii organizationale din Romania si Republica Moldova. O echipa de 70 de consultanti si facilitatori, un portofoliu de 150 de produse si servicii, care i-au determinat pe cei peste 300 de clienti ai nostri sa ne considere un partener pe termen lung.

Iata cateva dintre consecintele leadership-ului defectuos:

  • Lucrezi peste program si iti sacrifici timpul pentru dezvoltarea ta personala;
  • Pierzi noaptea lucrand si iti neglijezi odihna si sanatatea;
  • Iti creezi o reputatie de „yes-man” dar nu esti consecvent;
  • Nu livrezi calitate si te simti frustrat, coplesit mereu, vinovat si nervos.

SPIRIT DE ECHIPA VS. EXPLOATARE

Sa faci o treaba buna este un lucru minunat pentru tine si pentru echipa! Este foarte important sa iti dezvolti abilitatile si reteaua prin acceptarea de extra sarcini, pentru ca acest lucru chiar ajuta! Dar trebuie sa cunosti care este motivatia ta adevarata pentru acest lucru, dincolo de teama sau sentimente de falsa importanta.

Orice solicitare trebuie sa fie cantarita, deci ai nevoie de putin timp de analiza inainte de a o accepta. Iar daca se dovedeste ca implicarea ta face mai mult rau decat bine, solutia este simpla: spui „Nu”, „Nu acum” (intr-un mod argumentat, asertiv si cald).

Nu este corect ca altcineva sa iti faca tie treaba, asa cum nu este corect sa le faci nici tu altora sarcinile, oricat de urgente ar parea acestea. Schimbul de favoruri trebuie sa fie unul constient, calculat, realizabil si reciproc.

Refuza cu incredere (in tine) atunci cand:

  • Ai deja alte sarcini importante care trebuie sa fie terminate;
  • Solicitarea nu este pe domeniul tau de expertiza;
  • Sarcina nu este in atributile tale, directionand-o catre persoana responsabila;
  • Nu ai primit toate detaliile despre volumul de implicare care ti se cere;
  • Nu ti se ofera suficient timp pentru a analiza sau rezolva calitativ chestiunea;

Ajuta-i mereu pe cei din jur, daca poti sa faci asta, aratand ca se pot baza pe tine, pentru ca le-ai setat asteptarile corect.

Ajuta-te pe tine sa ai rezultate bune, gestionand cu cap activitatile tale zilnice.