CUM TE PREZINTI IN FATA INVESTITORILOR CU UN ELEVATOR PITCH?

INVESTE IN TINE CA SA INVESTEASCA SI ALTII IN TINE

Ca sa poti sa iti gasesti o sursa de finantare pentru proiectul tau de business, ai nevoie sa convingi investitorul ca esti omul potrivit, la locul potrivit. Cum te prezinti in fata investitorilor cu un Elevator Pitch?

Exista multe platforme si competitii pentru startup-uri, fiecare cu specificul ei si care cauta afaceri mai mature sau mai incipiente.

Indiferent de ideea pe care o ai, ti-am pregatit aici un ghid video, pe care daca il intelegi si il urmezi, iti poate creste sansele de a te face remarcat, printre sutele de alti antreprenori care se lupta pentru acelasi premiu – banii altora.

Tine minte ca produsul sau serviciul tau sunt fundatia comunicarii tale, asadar oricat de bine ai prezenta, succesul vine defapt din soliditatea planului tau de afaceri.

Daca ai nevoie sa te ajut sa iti structurezi planul sau prezentarea, click aici!

Vizioneaza video-ul atasat in acest aricol pentru a avea toate detaliile pe care eu le consider importante pentru un pitch de succes, si rafineaza-ti apoi continutul prezentarii pentru a evidentia aspectele cheie ale ideei tale.

ELEVATOR PITCH-UL CA SINTEZA

Un ‘Elevator Pitch’ este o forma concisa de a prezenta orcui o idee de afaceri.

Acest tip de prezentare este foarte folosit in competitii de startup-uri, unde „juriul” trebuie sa desemneze un castigator dintre mai multi participanti sau atunci cand se discuta cu un investitor de tip Business Angel, despre posibila lui participare in firma ta.

Desi nu este obligatoriu, Pitch-ul se livreaza de obicei de catre fondatorul companiei sau de catre un alt reprezentant relevant al acesteia. Nu iti face griji daca nu esti tu cel mai in masura sa prezinti, deoarece nu toata lumea are aceleasi abilitati de comunicare si convingere. Daca tu esti foarte bun la partea tehnica, gaseste-ti un partener care stie sa vanda. Vei avea mult mai mult de castigat in acest fel!

Cel care prezinta, trebuie sa stapaneasca foarte bine toate aspectele planului de afaceri al firmei tale, pentru a putea sa sintetizeze cele mai relevante aspecte ale ideii. Printre ele se regasesc informatile rezumate din business plan-ul tau, precum cele financiare, de marketing si market access sau aspecte care tin de tehnologia folosita etc.

Deasemenea, prezentatorul trebuie sa transmita cat mai multa informatie, intr-o succesiune logica, dar avand la dispozitie un timp foarte limitat.

Ca regula, acest tip de prezentare nu dureaza mai mult decat 3-5 minute, in functie de locatie, canal si audienta. De aceea se si numeste asa tipul asta de prezentare, fiindca se presupune ca poti sa ii transmiti unui investitor, tot ceea ce este important in initiativa ta, totul in timp ce urci cu un „lift” metaforic, si inainte sa se deschida usile acestuia, iar potentialul investitor sa coboare.

Asa cum spune si titlul acestei sectiuni, iti recomand sa investesti cat mai mult in pregatirea ta, si sa inveti cat de multe despre administrarea si finantarea afacerilor, inainte sa incepi.

Sunt cateva programe foarte bune in Romania pentru a dobandi aceste cunostiinte vitale, de la cei care chiar au experienta in domeniu. Printre ele, l-as mentiona pe acesta, un program tip Mini-MBA, livrat de dl. Marius Ghenea si Diagma. Este un workshop de 1 saptamana, foarte interactiv si la obiect.

ELEMENTELE NECESARE

Elementele din prezentare au scopul de a genera si creste increderea si entuziasmul din partea ascultatorilor educati. Succesul prezentarii tine atat de aspecte masurabile ale business-ului, pe care le explici, ca de pilda, finantare si costuri, strategie si alocarea bugetelor, dar si de chestiuni subiective si intangibile, cum ar fi pregatirea, carisma si creativitatea celui care livreaza mesajul.

Elecator Pitch-ul poate sa fie o unealta deosebit de eficienta atunci cand antreprenorul participa la un eveniment de networking sau atunci cand „intamplator” se intalneste cu un potential investitor.

Vizioneaza video-ul atasat in acest aricol pentru a avea toate detaliile pe care eu le consider importante, si rafineaza-ti prezentarea pentru a evidentia aspectele cheie ale ideei tale de afacere.

Daca ai nevoie sa te ajut sa iti structurezi planul de business sau prezentarea, click aici!

Materialul video a fost realizat in parteneriat cu Antreprenori Anonimi, proiectul care sprijina tinerii intreprinzatori din Romania.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.