CARE E DIFERENTA DINTRE OAMENII REMARCABILI SI CEI OBISNUITI?

Ce anume ii diferentiaza pe cei care au rezultate remarcabile de oamenii obisnuiti?

-“Nimeni nu progreseaza atunci cand face doar lucruri placute” – Marina Abramovic

„OK” Nu E SUFICIENT

Am citit recent o lucrare interesanta, scrisa de cercetatorul Joshua Foer, care prezinta argumente in favoarea puterii vointei si dedicarii, atunci cand vine vorba de ducerea la bun sfarsit a unui plan.

Un expert se diferentiaza de un specialist prin forta cu care isi invinge platoul de confort, si continua sa “impinga” cu aceeasi determinare ca si la inceput, mai ales in fata unui obstacol care ii sta in cale.

Foer numeste acea limita, la care majoritatea oamenilor se opresc din a depune efort intr-o chestiune: “Platoul OK”.

Acest platou se refera la momentul in care ajungem sa dobandim suficiente cunostinte sau abilitati pentru a putea functiona autonom.

Acela este punctul in care de obicei, majoritatea persoanelor se opresc din a invata, deoarece au atins un nivel satisfacator.

Expertul insa face lucururile putin diferit, si asta il scoate in evidenta!

PRINCIPIILE UNUI EXPERT

Cercetatorul a identificat 4 principii pe care le-a observat la aceasta categorie de oameni, pe care ei le folosesc cu succes pentru a ramane concentrati si “infometati” de noi descoperiri:

1. Capacitatea de a-ti analiza propriile esecuri si de a opera in afara celebrei zone de confort;

2. Tendinta de a studia si imita persoane mai calificate, pe care le admiri, din in acel domeniu;

3. Dorinta de a primi feedback in mod constant, si de a te imbunatati permanent;

4. Disciplina de a trata orice subiect in mod stiintific, acumuland date, analizandu-le in context si dezvoltarea de noi teorii, pe care le testezi.

Se pare ca cei care stapanesc aceste principii, pot sa isi opreasca “pilotul automat” care tinde sa preia controlul in marea majoritate a oamenilor.

Sportivii care fac performanta sunt un exemplu foarte bun pentru aceasta etica a muncii iesita din comun, insa trebuie observat ca pana si Simona Halep are un antrenor. Ea studiaza si se pregateste intens pentru fiecare meci in parte, chiar daca este una dintre cele mai bune tenismene din istorie.

Vointa se combina cu disciplina si rigoarea unui program de lucru strict, in care obiectivul nu poate fi atins imediat, ci mai degraba este vazut ca o noua etapa a unui traseu mult mai lung.

Eu as mentiona aici si elementele ciclului natural de invatare, cu cele patru stagii liniare care duc o persoana de la incompetenta inconstienta (nu stii ceea ce nu stii), la cea constienta, si mai apoi de la competenta constienta, la cea automata.

Dar acesta nu este finalul povestii daca vrei sa fi remarcabil.

Transformarea in SUPERSTAR

Un alt element cheie pentru a deveni maestru este analizarea permananta a propriei persoane si a muncii depuse, pentru a putea sa sesizam rapid chestiuni care pot fi facute mai bine, mai repede sau mai eficient din orice punct de vedere.

Analiza de sine, poate sa fie greu de facut in mod obiectiv, astfel ca este indicat sa cautam mereu feedback-ul celor din jur si sa ne privim din exterior, fara a deveni defensivi sau deziluzionati cand suntem confruntati cu critica.

Este nevoie de o doza de umilitate destul de mare, intrucat aroganta personala sau profesionala poate sa ne saboteze planurile in orice moment, chiar si cu persoane cu care ne cunoastem de multa vreme.

Mai mult, eu consider ca o persoana care este orientata catre imbunatatire, da dovada prin comportamentul si atitudinea sa de o mare caldura interioara, atat la adresa celorlalti cat si in ceea ce priveste propria persoana.

Asadar, din nou putem observa ca (doar) talentul unui individ nu este suficient pentru a obtine rezultate excelente, precum spunea celebrul Salvador Dali. (“ Talentul fara ambitie este doar o pasare fara aripi”)

Probabil ca oricine are abilitatea sa lucreze din greu sau sa isi adapteze stilul la cerinte, mai ales atunci cand ii este facut clar ca greseste si apoi accepta acest fapt.

Excelenta insa provine tocmai din identificarea acelor lucruri specifice care necesita a fi imbunatatite, iar asta e mai greu de facut fara a urma principiile mai sus mentionate.

OGLINDA, OGLINJOARA

Scriitorul Atul Gawande, un chirurg american renumit, a formulat foarte elocvent importanta de “a fi proprii nostri ochi si proprile noastre urechi” in relatie cu fiecare situatie. Doar asa putem sa construim pe o baza solida, folosindu-ne din plin de calitatile noastre, pe care sa le cultivam tot mai mult pe parcursul carierei si vietii.

Pentru oricine este interesat sa se imbunateasca si sa obtina rezultate excelente (si nu doar satisfacatore), va recomand cu caldura sa va cautati un mentor, o persoana care va poate indruma in domeniul ales in mod continuu, cu care sa puteti aborda deschis esecurile si limitele voastre personale si profesionale.

Acestea din urma sunt “pretul” pe care trebuie sa il platim pentru a deveni maestri.