CINE SUNT CEI CE CONSTRUIESC VIITORUL?

Cine sunt acei oameni care construiesc viitorul nostru? Tinerii!

Eu sunt foarte pasionat de inovatie si de rezolvarea tuturor problemelor societatii noastre prin tehnologie si antreprenoriat. Cred foarte mult in noua generatie de tineri antreprenori, care are acum o sansa reala sa schimbe lumea, chiar de aici, din Romania.

TOTUL PLEACA DE LA O IDEE

In ultima decada am vazut cu totii cum mici companii, fondate de oameni tineri si intreprinzatori, au putut sa ne schimbe obiceiurile si sa ne ridice calitatea vietii, prin aplicatii mobile, servicii in cloud si tehnologii inovatoare.

Ceea ce este diferit acum, fata de 2010, este interesul crescut al oamenilor si companiilor din tara noastra, de a se implica si sustine aceste idei noi, atat cu finantare cat si cu sprijin de tip know-how.

Este nevoie de un mix echilibrat de talent, ambitie, abilitati si bani, pentru a putea sa pui pe picioare un startup trainic. Deasemenea, multa munca si putere de convingere pentru a le finanta pe termen mediu-lung, insa acum este cel mai bun moment pentru a porni astfel de initiativa.

DE LA BUSINESS ANGELS LA VENTURE CAPITAL

Daca in trecut, la noi in tara, finantarea unui startup provenea, aporape exclusiv, din contul bancar al fondatorului, astazi exista numeroase platforme prin care proiectele se pot promova direct catre investitori privati.

Companiile cu „tractiune” pot mult mai usor sa ajunga sa colaboreze cu un accelerator de afaceri, pentru sume mai mari.

Desigur ca aceasta dezvoltare a ecosistemului de finantare pentru startup, mai ales in tehnologie, inseamna si o rigoare mai mare a cerintelor pe care investitorii le pretind de la fondatori, insa asta denota si o maturizare a fenomenului.

CRESTERE, NU (NEAPARAT) PROFIT

Firmele de technologie se listeaza deseori la bursa inainte sa genereze profit. Este un fenomen din ce in ce mai vizibil, in care investitorii cauta cresterea rapida si multiplicata, mai mult decat profitul companiei.

Dar, nu este nevoie sa ai o cifra de afaceri de zeci de milioane de Euro ca sa poti sa te listezi si tu la bursa.

Bursa de Valori Bucuresti are de cativa ani o bursa alternativa – AeRO, destinata exact acestor companii tip startup si scaleup. Astfel se pot obtine, in Romania, sume importante de bani pentru cresterea afacerii, direct de la investitori privati, care cumpara actiuni in companii cu potential foarte rapid de scalare.

COMPETITII DE STARTUP

Eu am participat la cateva competitii de startup, atat ca mentor si partener dar si direct, cu unele dintre proiectele mele inovatoare, atat in Romania, cat si la nivel europeean.

Aceasta metoda de promovare si posibila finantare a compaiei tip startup aduce beneficii mult peste suma oferita ca premiu de catre program.

De cele mai multe ori, programul contine cursuri si training-uri, menite sa educe si sa dezvolte abilitatile fondatorilor, care la final sunt mult mai in masura sa isi construiasca produsul sau serviciul.

Se formeaza, in jurul acestor programe, o comunitate de oameni care sunt gata sa ajute, sa isi ofere timpul si experienta sau chiar sa investeasca bani intr-o firma fondata de studenti sau chiar elevi.

coca cola future makers romania bogdanrusucom Daca esti in cautarea unui program educational antreprenorial, esti la inceput de drum si ai intre 18 si 30 de ani, iti recomand cu caldura sa incerci aici. O initiativa a The Coca-Cola Foundation.