Care este legatura intre abilitatea de a exercita control asupra propriei persoane si succesul, profesional? Exista aceasta legatura, si cum putem sa ne dezvoltam controlul de sine?
TESTUL MARSHMELLOW
La finalul anilor ’60, psihologul Walter Mischel a efectuat o serie de experimente numite „testul Bezelei”, care analizau abilitatea copiilor de 4 ani de a se abtine de la o tentatie de moment (o bezea), in vederea obtinerii unei recompense mai mari, mai tarziu.
Deja celebrul „delayed gratification” (amanarea satisfactiei), pare a fi un indicator timpuriu pentru succesul ulterior in cariera al copiilor, insa asa cum vom vedea mai tarziu, nu este singurul.
Copii care au reusit sa reziste tentatiei de a manca bezeaua timp de 15 minute, au obtinut note mai mari la bacalaureat decat cei care au mancat-o indata ce au fost lasati singuri cu aceasta in camera.
Mischel a concluzionat, in urma acestor teste, ca subiectii acestia aveau abilitatea de a-si aloca atentia in mod strategic.
Fie ca isi acopereau fata cu mainile, sau pur si simplu se uitau in alta parte, copii gaseau metode de a se distrage de la tentatie, incercand sa ignore bezeaua.
Aceasta e prima tactica cheie: Sa nu te gandesti la obiectul care te tentreaza, iar daca o faci, sa realizezi acest fapt imediat si sa te regrupezi, pentru a rezista, si bineinteles pentru a obtine recomensa mult mai consistenta ulterior.
Este, asadar, lesne de facut legatura intre controlul de sine si succesul in cariera si chiar in viata personala.
TENTATIILE DIN JURUL NOSTRU
Daca telefonul sau tableta sunt mereu langa tine, probabil ca iti va fi greu sa termini o prezentare la timp sau chiar sa lucrezi la romanul pe care visezi sa il scrii. (valabil si daca ai youtube-ul deschis intr-un tab separat din browser, in timp ce ar trebui sa lucrezi).
Atat la birou cat si acasa insa, suntem asaltati de zeci de tentatii pe ora, ajungand chiar la sute pe zi in unele cazuri.
Productivitatea despre care vorbeste toata lumea, consta defapt in aceasta abilitatea de a alege disciplinat „ce sa faci” si „ce sa nu faci”, asa numitele „tradeoff decisions”. Tu decizi mereu!
MANAGEMENTUL TIMPULUI SI AL PROPRIEI PERSOANE
Controlul de sine joaca un rol esential in a duce un proiect la final, fiindca daca el lipseste, toate uneltele noastre de organizare a timpului sau muncii, devin nefolositoare.
In prezent, suntem pusi in fata unor provocari si mai mari, in ceea ce priveste felul in care muncim, fie ca este vorba de flexibilitate mai mare, munca de la terasa sau de acasa.
Dar aceasta noua libertate, pune pe noi si o presiune mai mare de a ne auto-gestiona programul de munca, de a ne seta obiectivele si de a avea randament. (nu ma adresez celor care considera ca isi merita salariul pentru ca au stat cateva ore pe un scaun)
Pe scurt, avem nevoie de control mult mai strans asupra noastra insine.
Facebook, Instagram si mai ales TikTok, acestea sunt noile „bezele”!
Mereu ai o noua notificare, sau un mesaj de la cineva care sa te atraga sa mai petreci inca 20 de minute scroll-and neincetat prin filmuletele cu oameni care danseaza costumati in rate.
Unde mai pui ca atunci cand lucrezi de acasa, televizorul sau Netflix sunt doar la o apasare de buton distanta, si bineinteles ca in aceasta perioada, ii mai ai si pe cei mici pe cap toata ziua.
Dar acest „self-control” nu este intreaga poveste, ci doar una dintre abilitatile cheie.
CUM AJUNGEM TOTUSI LA REZULTAT
Cercetatoarea Angela Duckworth, autoarea cartii must-read „Grit”, a continuat ulterior munca lui Mischel, si a descoperit ca urmatoarea trasatura de succes este: Perseverenta.
Nu toata lumea este la fel de usor de distras din treaba, doar de dragul varietatii. Unii abandoaneaza insa task-ul atunci cand dau peste un obstacol, pe traseu.
Asadar avem 2 inculpati cand vine vorba de „productivitatea scazuta”:
- Tendinta de a procrastina;
- Tendinta de a renunta in fata unor greutati intalnite pe parcurs.
Aceasta a doua tendinta poate sa aiba multe cauze, fie psihologice sau care tin de competenta la locul de munca (lipsa unor skill-uri).
Eu cred ca si pasiunea pentru ceea ce faci joaca un rol foarte important, pentru ca de acolo izvoraste dedicarea si rezistenta noastra de a duce lucrurile la bun sfarsit.
Pasiunea si motivatia pe care o avem ne va tine concentrati, dar asta doar daca ne place ceea ce facem si stim „de ce” o facem.